Pakkeliste til Vinterfjeld

visibility1700 Views comment0 comments person Posted By: Mikael Bang Korsgaard list In: Sub Category 1

Pakkeliste til vinterfjeld tur

 

SKIUDSTYR

Ski

Et par ordentlige ski er vigtigt. De skal være lidt bredere end turski og bør være med stålkanter. Madshus Fjelltech M50 Skin er en kraftig fjeldski der kan klare mosten i det hårde vinter miljø, kan til nød være i sporet, men vil hellere være udenfor! Har selvfølgelig stålkanter. Sæt en Rottefella NNN BC Automatic på skien og du er klar. 

Skistøvler

En god stiv støvle, som kan give støtte og holde til lange dage på ski. Alpina BC 5 Læder er en støvle med højt skaft og bred snude, så der er plads til de tykke sokker. Passer fint til Fjelltech M50 Skin skien. Husk! ekstra snørebånd eller line.

Skistave

Til vinterfjeld er det en god idé med en god teleskop stav. Det giver mulighed for justering alt efter terræn. Black Diamond Alipne FLZ eller Gabel Mont Blanc er begge lette stave med godt ergonomisk håndtag, som kan bruges til såvel vinterfjeld som sommervandring.

BEKLÆDNING

Svedtransporterende undertøj

Suppler den eventuelt med en uld undertrøje. Varmer dejligt selvom det er blevet vådt af sved. Icebreaker Oasis Leggings herremodel eller damemodel er et par lækre svedtransporterende underbukser i en kraftig kvalitet. Perfekte at have på inderst under nogle kraftigere yderbukser.

Boxershorts/trusser

Ingen bomulds trusser her! Patagonia Active Briefs er lavet i svedtransporterende materialer og sidder som en drøm. Medbring et par stykker til at skifte med. Boxer shorts til herrerne, Icebreaker Anatomica Boxers

Mellemlag

Fleece eller uld. Patagonia R1-Air Serie herremodel eller damemodel. Strækbar og varm er kodeordet for denne lækre fleece jakke. Den varmer i pauserne og leder sveden videre ud når du er aktiv. Er man kuldskær bør man overveje uld, som er meget lækkert varmt.

Skijakke

Til kulde og aktivitet kan vi varmt anbefale en Skaljakke. Den beskytter mod vind og sne, men sikrer, at du har en god svedtransport og åndbarhed når du knokler på skiene. Black Diamond Alpine Start Hoody er en lækker softshell jakke med god åndbarhed og en rigtig slider på vinterfjeldet.

Skibukser

Skal beskytte med vind og sne samtidig med at du kan komme af med varmen, når det går op ad bakke. Klättermussen Gere 3.0 Pants er en god makker til jakken. Har en god pasform og kraftig vandafvisende de rigtige steder. 

Isolering

Når det er tid til en pause og finde termokanden frem er det også tid til at få noget varmt tøj på kroppen så du ikke bliver nedkølet. Patagonia Down Sweater eller Pullover er meget lette dunsager som vejer og fylder intet, men som giver masser af varme! Kan bruges både ud over eller inde under jakken. Både Jakke og bukser bør altid ligge parat i rygsækken.

Hovedbeklædning

I de kolde elementer er det vigtigt at holde hovedet varmt. Vælg en lækker og varm hue. Se hele vores hue udvalg her.
Buff er et alsidigt hoved, hals beskyttelse der altid bør være med på tur. mange fede farver at vælge imellem.

Handsker

På fjeldet er et par gode luffer at foretrække især hvis det er meget koldt og blæsende. Hestra Army Leather Heli Ski er en vantemed en udtagelig syntetisk for og læder i håndfladen for bedre greb. Hvis det bliver køligt i vejret kan det være en fordel at bære en liner. Icebreaker Quantum Gloves er god at have på inderst. Den leder sveden videre ud så man ikke får fugtige hænder. Er også gode at bære alene på de helt varme dage i solen.

Sokker

Vi anbefaler altid at bruge 2 par sokker, da det sikrer god isolering, god svedtransport og komfort. Icebreaker Hike+ Medium herremodel eller damemodel er en lang varm og blød sok, der nok skal holde dine fødder varme på skituren. Brigdedale Thermal Liner er en inderstrømpe, der leder fugten videre ud og samtidig giver lidt varme. Husk 2 par så du altid har et ekstra par til at skifte med. Se hele vores sokke udvalg her.

BASISUDSTYR

Telt

Teltet er dit hjem, når du er på fjeldet og det er vigtigt at du kan stole på det i alle vejrforhold. Teltet skal være vindstabilt og nemt at sætte op selv med frosne fingre og snestorm. Vælg et med god udluftning og god plads til madlavning i apsis samt god plads i inderteltet til de lange overligger dage. Vægt og fylde betyder også noget i oppakningen.

Rygsæk

Let rygsæk med plads til alt det nødvendige udstyr. En Osprey Aether Plus 85L rygsæk kan rumme alt det du skal have med på turen. Husk også et vandtæt overtræk til rygsækken. Dette bruges også til at lægge dit udstyr på i apsis, så det ikke blive vådt eller forsvinder. Brug f.eks. Ultralight Raincover fra Osprey.

Liggeunderlag

På vinterfjeldet er det rart med ekstra komfort og isolation fra kulden, sneen og isen. Brug Therm-a-rest RidgeRest nederst. Et skumunderlag der isolere godt og vejer lidt. Sidder udenpå rygsækken og er nemt at tage frem til pauserne. Therm-a-rest Trail Pro Pine er et oppusteligt liggeunderlag, der giver en god komfort og sammen med skumunderlaget lukker det helt af fra kulden.

Sovepose

Nogle har én tyk pose til vinterturen og andre kombinere en 3 sæsons med en sommerpose. Dette giver fleksibilitet og fylder ikke så meget som en rigtig vinterpose. Mountain Equipment Classic 1000 er en lækker dunpose der ikke fylder meget. Går ned til -12 til herre og kan derfor bruges i snehulen eller på de varmere dage på vinterfjeldet. Down 300 er en allround dunpose der kan bruges alene om sommeren eller puttes indeni den varme dunpose. Dette giver en komfort temperatur i nærheden af de -20 og bør således være nok. Suppler med uld undertøj og tørre varme sokker samt hue på de kolde nætter.

Lagenpose

Selvom man sover i 2 soveposer er der intet som ens fleecelagenpose. Den fylder og vejer intet, men giver en fantastisk luksus. Reactor Extreme Liner fra Sea To Summit.

TOILETGREJ

Toilettaske

Osprey Ultralight Zip Organizer er en praktisk rum inddelt toilettaske så du let kan organiserer dit toiletgrej uden at have for meget med.

Håndklæde

Dry-lite Towel er ekstremt hurtigtørrende, fylder og vejer intet - størrelsen styrer du selv.

Personlig pleje

Tandbørste/tandpasta, solcreme, god høj faktor, læbepomade, bør ikke indeholde væske, da læberne så kan fryse til.

Personlig medicin

Hovedpinepiller, allergimedicin o.lign.

KØKKENGREJ

Brænder/brændstof

Om vinteren skal der en benzin brænder med, da det er det eneste der duer når det er rigtigt koldt. MSR har lavet disse brændere i mange år og der er mange gode modeller. Dragonfly er også en mulighed, den er lidt større og tungere men mere kraftig. Du skal medbringe en del brændstof, da der bruges meget til smeltning af sne, prøv dig frem inden du tager afsted, så du ved hvor meget behovet er. MSR laver nogle lette og holdbare flasker til brændstof, 3 størrelser. Se udvalget her!

Gryder

Grydesæt skal selvfølgelig også med. MSR Titanium 2 Pot Set grydesæt med god størrelse til smeltning af sne. Vejer kun 278 g. og brænderen kan ligge indeni.

Service

Et Light My Fire sæt er perfekt som tallerken. Du kan evt. klippe et gammelt skumunderlag op og isolere sættet udvendigt med skummen. Dette gør at din mad holder sig varm i længere tid. Skaffel i titanium fylder intet og nålen på vægten bevæger sig knapt nok!

Som kop kan du enten bruge låget fra din termokande eller en termokop. En alm. kop/mugg isolere ikke og kakaoen vil derfor hurtigt blive kold. Thermos laver verdens bedste termokander og da de samtidig er meget lette kan man sagtens frådse og tage én med på 1 liter. God til pauserne. Se udvalget af termo her!

Vandflaske

En drikkeflaske er ikke til at komme udenom. Nalgene laver nogle lette og solide på 1 liter med stor åbning så det er nemt at hælde det varme vand i. Nem at drikke af og kan fyldes med kogende vand og så ligges i soveposen. Så fungere den som varmedunk og du har vand klart næste dag til morgenmaden.

SIKKERHEDSUDSTYR

Sneskovl

Bør ligge i enhver rygsæk klar til at bygge læmur eller til at grave sig ind i sneen hvis uheldet er ude. Black Diamond Deploy Shovel vejer kun 570 gam og kan sidde udenpå rygsækken.

Vindsæk

Man kan være 2-3 i en vindsæk og den beskytter mod vind og nedbør samt holder lidt på varmen. Kombineret med et sidde underlag og en sovepose samt ekstra tøj kan man sagtens ride stormen af. Bothy Bag gør jobbet.

Førstehjælp

Skulle uheldet være ude er det godt selv at kunne yde den første og afgørende førstehjælp. Lifesystems laver mange lækre tasker og hvis man er flere afsted er Mountain First Aid Kit en god størrelse, da den indeholder alt du behøver. En taske er fint til 2-4 personer.

Medbring også en plastfløjte i lommen til at tilkalde hjælp med samt et alutæppe til at pakke en forfrossen person ind i eller til de kolde pauser.

Kort og kompas

Hver person bør medbringe et kort over det område man er i. Dels er det rart at kunne følge med, men er også som sikkerhed, hvis nu vinden tager fat i kortet og sender det på himmelflugt.

Kompas skal hver person også have med. Lær at bruge det inden du tager afsted, det er godt at kunne når sneen pisker om ørerne, og man gerne vil hurtigt frem til hytten. Vi kan anbefale eller Coghlans Kompas

Diverse

En ekstra skistav til deling mellem gruppen, så man er sikker hvis uheldet er ude.

Reb til at fastgøre personerne i gruppen til hinanden i tåget vejr eller ved spalter.

Skismøring

Den der smør godt, kør godt, er et gammel norsk udtryk og det passer egentligt med vores erfaringer! Vi har et bredt sortiment, men man bør som minimum have en grundvoks og 3 fæste vokse med.

DIVERSE

Solbriller/Goggles

Det er vigtigt med et par gode solbriller da solen er skarp på fjellet. Du kan med fordel vælge et par som lukker en lav procent af lyset igennem og med polarized linser, som fjerner genskær vand, sne vinduer m.m. Se vores store udvalg i Oakley HER! eller besøg butikken.

Pandelampe

Den er rar at have i teltet om aftenen. Pandelamperne fra Black Diamond giver godt lys, med justerbar lysstyrke samtidig med at de er modstandsdygtige.

Multiværktøj

Leatherman Wave er rar at have ved hånden hvis skruerne skal strammes på din binding eller der er andet der skal fixes.

Dagbog

Til at nedskrive turdata, informationer, anekdoter og sjove hændelser.

Pakkeposer

Kan være meget nyttige når der skal holdes styr på alle stumperne. Vi er faldet for Sea To Summits super lette pakkeposer, som kommer i alle størrelser.

God energi

Chokolade og nødder kender de fleste, men marcipan brød er også godt, da det indeholder god energi pga. en masse mandler samt chokolade! Abrikoser er også gode som en sund snack, der også smager godt!

Et par gode råd til pakning af din rygsæk

  • En tommelfingerregel er at tunge og store ting pakkes lavt og ind mod ryggen, lette og/eller mindre ting pakkes højt og yderst i rygsækken.
  • Det kan være praktisk at pakke de ting, man har brug for i løbet af dagen, sådan at de er let tilgængelige. Der er ikke noget værre end, at skulle have alt ud af rygsækken for at finde solcremen, som man havde lagt nederst. Derudover er det vigtigt, at ens drikkeflasker er nemme at komme til, da man har brug for at få drukket rigeligt i løbet af dagen.
  • Tøj, sovepose og andre vigtige ting skal pakkes vandtæt.
  • Vigtigst af alt er, at din pakning fungerer for dig, så prøv dig frem og lav gerne et par prøve pakninger inden du tager af sted.

GOD TUR!

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag January February March April May June July August September October November December