Pakkeliste til vinterfjeld - hytte til hytte tur

visibility179 Views comment0 comments person Posted By: Mikael Bang Korsgaard list In: Sub Category 1

BASISUDSTYR

Ski

Uden ordentlige ski kommer man ingen vegne! Vælg en god turski, f. eks. er Madshus Fjelltech M50 Skin en god turski der sagtens kan være i sporet, men som foretrækker at være udenfor! Blødt spænd og stålkanter til de dage hvor det er iset. Smørefri skin under skien gør det let at være afsted. Par den med en Rottefella NNN BC Automatic binding på skien og du er klar.

Skistøvler

En god stiv støvle, som kan give støtte og holde til lange dage på ski. Alpina Snowfield er en støvle med højt skaft og bred snude så der er plads til de tykke sokker. Støvlen har høj komfort og varme så du behageligt kan klare de lange dage på fjeldet. Passer til Rottefella NNN BC Automatic bindingen.

Skistave

Til vinterfjeld er det en god idé med en god teleskop stave. Det giver mulighed for justering alt efter terræn. Black Diamond Alpine FLZ er lette aluminiumsstave med godt ergonomisk håndtag, som kan bruges til såvel vinterfjeld som sommer vandring. Stavene har lav vægt og fylde og kan let indstilles.

Rygsæk

Osprey Atmos AG LT 65 er en dejlig let rygsæk, hvor du sagtens får plads til det varme tøj samt lidt udstyr. Har en meget ventileret ryg så du ikke bliver unødig svedig. Plads på fronten til sne spaden eller dunjakken. Osprey Aura AG LT 65 er rygsækken til kvinderne.

BEKLÆDNING

Svedtransporterende undertøj

Dejlig let og behagelig uld undertrøje der varmer selv om det skulle være blevet vådt. Fås i t-shirt eller med lange ærmer og lynlås i halsen. Flere smarte farver og herre og dame modeller. Icebreaker 200 Oasis Leggings herremodel eller damemodel. Lækre svedtransporterende underbukser i en kraftig kvalitet. Perfekte at have på inderst under nogle kraftigere yderbukser. Disse er også gode til at tøffe rundt i i hytten om aftenen.

Boxershorts/trusser/BH

Ingen bomulds trusser her! Patagonia Active Briefs er lavet i svedtransporterende materialer og sidder som en drøm. Medbring et par stykker til at skifte med. Boxer shorts til herrerne. Icebreaker Anatomica Boxers. Vælg også en sports BH med stropper der ikke generer under rygsækkens remme. Skal være hurtigtørrende og støtte de rigtige steder.

Mellemlag

Fleece eller uld. Patagonias R1-Air Serie fås både til herre og damer som half-zip uden hætte eller full-zip med hætte. Strækbar og varm er kodeordet for denne lækre pullover. Varmer i pauserne og leder sveden videre ud når du er aktiv. Også god til hygge om aftenen rundt om pejsen i hytten. Hvis du er typen der fryser nemt er uld måske sagen.

Skijakke

Til kulde og aktivitet kan vi varmt anbefale en softshell jakke. Black Diamond Cirque Shell beskytter mod vind og sne, men sikrer at du har en god svedtransport og åndbarhed når du knokler på skiene. Vandtæthed er ikke nødvendighed medmindre vejret er varmt og vådt, her kan du vælge Black Diamond Stormline Stretch Rain Shell som alternativ.

Skibukser

Skal beskytte mod vind og sne samtidig med at du kan komme af med varmen når det går op ad bakke. Klättermussen Gere 3.0 Pants er en kraftig og slidstærk buks som giver god beskyttelse mod vind og sne, men samtidig er åndbar nok til at du kan komme af med den overskydende varme når det går op.

Isolering

Når det er tid til en pause og finde termokanden frem er det også tid til at få noget varmt tøj på kroppen så du ikke bliver nedkølet. Patagonia Down Sweater er en meget let dunjakke som vejer og fylder intet, men som giver masser af varme! Kan bruges både ud over eller inde under jakken. Bør altid ligge parat i tasken. Fås til herre og damer med og uden hætte.

Hovedbeklædning

Her bør du have blandet med til forskellige vejrforhold og aktivitetsniveau. Når du er på farten kan det være en god ide med en tynd og åndbar hue eller pandebånd til at beskytte hovedbunden og ørene - se dem her: XTM Merino Beanie eller Icebreaker Oasis Headband. En god Buff er også et must til at beskytte halsen mod vind og kulde, vælg gerne merinould som varmer selvom den er våd. Se vores udvalg i Buff HER. Når du holder pause er det essentielt at kunne holde på varmen og undgå afkøling, hav en god tyk hue med som altid er klar i tasken, se vores udvalg i huer HER

Handsker

Når du skal på fjeldet kan det være en fordel at have handsker og luffer med i lidt forskellige tykkelser. Vejret kan skifte hurtigt og det er essentielt at være godt forberedt. Hestra Army Leather Heli Ski er en tyk 3-finger luffe med udtageligt fiberfor til de helt kolde dage eller når du holder pause. Til dage med overkommelige temperaturer er en mere åndbar softshell vante at foretrække her er Hestra CZone Contact Glove er perfekt valg. En tynd uldliner er yderligere et must. Iceberaker 200 Oasis Glove Liner er en tynd uld liner, som både kan bruges for sig på de helt varme dage eller bæres under and vanter for at give ekstra varme.

Sokker

Vi anbefaler altid at bruge 2 par sokker det sikrer god isolering, god svedtransport og komfort. Darn Tough Hiker Boot Midweight Sock herremodel eller damemodel er en lang varm og blød uldsok, der nok skal holde dine fødder varme på skituren. Bridgedale Coolmax Liner er en inderstrømpe, der leder fugten videre ud og samtidig giver lidt varme. Husk 2 par så du altid har et ekstra par til at skifte med.

TOILETGREJ

Toilettaske

En praktisk toilettaske kan være en god ide til at holde samling på det hele. Med Osprey Ultralight Zip Organizer får du en super let og praktisk toilettaske som du let kan overskue og uden at få pakket for meget.

Håndklæde

Bomuldshåndklæde fra badeværelset derhjemme duer ikke! Sea To Summit Drylite Towel er ekstremt hurtigtørrende, fylder og vejer intet, og så kan det ikke blive jordslået efter lang tids brug, som bomulds udgaven gør. Størrelsen styrer du selv.

Personlig pleje

Tandbørste/tandpasta, Solcreme, Læbepomade, dine læber er meget udsat for vejr og vind på de store åbne sletter, og de kan hurtigt blive tørre, sæbe/shampoo f.eks. Sea To Summit Wilderness Wash, miljøvenlig sæbe til hænder og krop.

Personlig medicin

Hovedpinepiller, allergimedicin o.lign.

SIKKERHEDSUDSTYR

Sneskovl

Bør ligge i enhver rygsæk klar til at bygge læmur eller til at grave sig ind i sneen hvis uheldet er ude.

Vindsæk

Man kan være 2-3 i en vindsæk og den beskytter mod vind og nedbør samt holder lidt på varmen. Kombineret med et sidde underlag og en sovepose samt ekstra tøj kan man sagtens ride stormen af. 

Førstehjælp

Skulle uheldet være ude er det godt selv at kunne yde den første og afgørende førstehjælp. Lifesystems laver mange lækre tasker og hvis man er flere afsted er Lifesystems Mountain First Aid Kit en god størrelse, da den indeholder alt du behøver. En taske er fint til 2-4 personer.

Medbring også en nødfløjte i lommen til at tilkalde hjælp med samt et Alutæppe til at pakke en forfrossen person ind i eller til de kolde pauser.

Kort og kompas

Hver person bør medbringe et kort over det område man er i. Dels er det rart at kunne følge med, men er også som sikkerhed, hvis nu vinden tager fat i kortet og sender det på himmelflugt. Kompas skal hver person også have med. Lær at bruge det inden du tager afsted, det er godt at kunne når sneen pisker om ørerne, og man gerne vil hurtigt frem til hytten.

Skismøring

Den der smør godt, kør godt, er et gammel norsk udtryk og det passer egentligt med vores erfaringer! Swix laver et bredt sortiment, men man bør som minimum have en grundvoks og 3 fæste vokse med. Plast skraber og kork klods skal også med. Medbring gerne én kork klods til smøring og én til klister. Udover disse basale ting er der mange andre gode ting at have med. Se hele vores store udvalg her!

DIVERSE

Solbriller/Goggles

Et par gode solbriller er nødvendige når du skal på fjeldet. Solen er skarp og brillerne giver yderligere god beskyttelse mod vind. Vælg en brille som lukker en lav procentdel lys igennem linsen og med polarized linser som fjerner genskæret i sneen. Se vores store udvalg af Oakley Solbriller på vores hjemmeside eller kig forbi butikken for at prøve dem på.

Hyttefodtøj

Det kan være rart at have noget skifte fodtøj med til hytten. Merrell Hut Moc 2 Packable er nogle lækre fiber forede ”sutsko” som er suveræne at have med til brug i hytten. Skridsikker isolerende sål og fyldt med de dejligste dun. Et sikker hit langt inde på Hardangervidda!

Termokande

Varm og styrkende drik i løbet af dagen er en luksus man skal unde sig selv. Thermos Termokande. Holder vandet, teen eller kaffen varm i mange timer. Flere størrelser, se her!

Siddeunderlag

Robens ZigZag Seat er et lille siddeunderlag, der en nemt og have med og er godt at sidde på i pauserne.

Pandelampe

Vælg her en Black Diamond Spot 400-R hvor du får en kraftig og let pandelampe som kan justeres i lysstyrken. Pandelampen er modstandsdygtig for elementerne og kan oplades på powerbanken, solcellen eller direkte fra stikkontakt.

Drikkeflaske/Vandblære

Her skal du både have en drikkedunk og drikkesystem med. Nalgene Wide Mouth Sustain bruger du som vandkilde når du er ankommet til overnatningsstedet, ydermere kan du fylde den med varmt vand om aftenen og tage den med i soveposen så du kan holde varmen. Når du er aktiv i løbet af dagen skal du bruge et drikkesystem. Her er Osprey Hydraulics 2 Liter et oplagt valg, så du let kan få en tår vand uden at skulle fumle med vanter og drikkeflasker.

Multiværktøj

Gerber Truss Multi-tool er rar at have ved hånden hvis skruerne skal strammes på din binding eller der er andet der skal fixes.

Dagbog

Til at nedskrive informationer om dagen rute, anekdoter og sjove hændelser.

Pakkeposer

Kan være meget nyttige når der skal holdes styr på alle stumperne. Disse lette og vandtætte poser syntes vi fungerer godt. Kommer i alle størrelser. Se udvalget HER!

God energi

Chokolade og nødder kender de fleste, men marcipan brød er også godt da det indeholder god energi pga. en masse mandler samt chokolade! Abrikoser er også gode som en sund snack der også smager godt!

Et par gode råd til pakning af din rygsæk

  • En tommelfingerregel er at tunge og store ting pakkes lavt og ind mod ryggen, lette og/eller mindre ting pakkes højt og yderst i rygsækken.
  • Det kan være praktisk at pakke de ting, man har brug for i løbet af dagen, sådan at de er let tilgængelige. Der er ikke noget værre end, at skulle have alt ud af rygsækken for at finde solcremen, som man havde lagt nederst. Derudover er det vigtigt, at ens drikkeflasker er nemme at komme til, da man har brug for at få drukket rigeligt i løbet af dagen.
  • Tøj, sovepose og andre vigtige ting skal pakkes vandtæt.
  • Vigtigst af alt er, at din pakning fungerer for dig, så prøv dig frem og lav gerne et par prøve pakninger inden du tager af sted.

GOD TUR!

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag January February March April May June July August September October November December