Vandreture på Bornholm - 6 gode forslag

visibility58 Views list In: Vandretur

Bornholm er en sand perle for naturelskere og vandrere. Øen, der ligger i Østersøen, er kendt for sine dramatiske klippeformationer, hvide sandstrande og tætte skove. Her er naturen altid tæt på, og det er ingen overraskelse, at Bornholm tilbyder nogle af de bedste vandreruter i Danmark. Fra de kuperede klipper på Nordbornholm til de rolige skovområder i Almindingen – Bornholm har noget for enhver smag og ethvert niveau. I dette blogindlæg vil vi tage dig med på en rejse gennem nogle af øens mest populære vandreruter, så du kan planlægge din næste tur til solskinsøen.

Hos Bjergkæden har vi erfaring med flere af vandreruterne på Bornholm, herunder har vi opsummeret nogle af de fantastiske ruter vi mener der er værd at besøge.

Hammershus

Dueodde strand

1. Hammerknuden Rundt

Distance: 7-8 km

Sværhedsgrad: Moderat

Område: Nordbornholm

Hammerknuden ligger i den nordvestlige del af Bornholm og byder på nogle af de mest spektakulære udsigter på hele øen. Ruten tager dig rundt om Hammerknuden, hvor du kan opleve både rå klipper, dybe kløfter og smukke udsigter over Østersøen. Turen begynder ved Sandvig og går gennem et varieret terræn, der inkluderer stejle stigninger og tekniske klippestier. På ruten kan du også opleve historiske seværdigheder som Hammerfyr og Hammershus, Nordeuropas største borgruin.

Highlights: Hammershus, Hammerfyr, og dramatiske klippeformationer.

2. Paradisbakkerne

Distance: 6-12 km (forskellige ruter)

Sværhedsgrad: Moderat til krævende

Område: Østbornholm

Paradisbakkerne er et stort kuperet skovområde på Bornholms østkyst, der er kendt for sine stenfyldte landskaber, store vandreblokke og lyngklædte bakker. Her finder du flere forskellige vandreruter, som varierer i længde og sværhedsgrad. En af de mest populære ruter fører til den imponerende Rokkesten, en 35 ton tung sten, der kan rokke, hvis man skubber til den på det rigtige sted. Terrænet her er meget varieret og kræver en god grundkondition, men belønningen er en enestående naturoplevelse, hvor skoven, klipperne og stilheden går op i en højere enhed.

Highlights: Rokkestenen, lyngbakker, skovstier og store vandreblokke.

3. Højlyngsstien

Distance: 67 km

Sværhedsgrad: Moderat til krævende

Område: Hele Bornholm (tværs over øen)

Højlyngsstien er Bornholms længste vandrerute og strækker sig tværs over øen fra Hammerknuden i nord til Almindingen i midten af øen og videre mod syd. Ruten er forholdsvis ny og følger øens gamle stisystemer gennem nogle af de mest uspolerede naturområder. Her kan du opleve en fantastisk variation af landskaber, fra klipper og skove til åbne enge og marker. Højlyngsstien kan opdeles i flere etaper, hvilket gør den velegnet til både endagsture og længere vandreture med overnatning undervejs.

Highlights: Fra klipperne ved Hammerknuden til Almindingens skove.

4. Almindingen Skov

Distance: Forskellige ruter op til 10 km

Sværhedsgrad: Let til moderat

Område: Midtbornholm

Almindingen er Bornholms største skov og dækker et areal på 3.800 hektar. Skoven byder på flere forskellige vandreruter, hvor du kan opleve alt fra skovsøer og moser til stejle klippeformationer. En af de mest populære ruter går gennem Ekkodalen, en smal kløft med høje klipper, hvor du kan opleve den naturlige ekkoeffekt. Almindingen byder også på en smuk tur til Rytterknægten, Bornholms højeste punkt, hvor du kan få en fantastisk udsigt over øen fra udsigtstårnet.

Highlights: Ekkodalen, Rytterknægten og skovens rige dyreliv.

Ekkodalen, Bornholm

Ekkodalen, Bornholm

5. Dueodde Rundt

Distance: 5-6 km

Sværhedsgrad: Let

Område: Sydbornholm

Dueodde er Bornholms mest kendte strandområde, og vandreruten rundt om Dueodde byder på smukke udsigter over Østersøen, klitter og fyrreskove. Ruten er let og velegnet for familier, der ønsker en afslappende vandretur med masser af mulighed for at tage pauser på stranden. Undervejs kan du også besøge Dueodde Fyrtårn, som er det højeste fyrtårn i Skandinavien, og tage en tur op i tårnet for en imponerende udsigt over kysten.

Highlights: Dueodde Strand, klitter, fyrtårn og de kridhvide sandstrande.

6. Kyststien

Distance: 120 km

Sværhedsgrad: Moderat

Område: Hele Bornholm

Kyststien på Bornholm er en smuk vandrerute, der løber hele vejen rundt om øen. Den 120 km lange sti fører dig gennem både større byer og mindre fiskerlejer, hvor du kan gøre ophold og nyde den lokale kultur. Langs ruten får du rig mulighed for at opleve Bornholms varierede natur, fra de dramatiske klipper i nord til de hvide sandstrande i syd. Kyststien byder på uforstyrret natur med fantastiske udsigter over Østersøen, og du vil passere mere end 30 havne og charmerende røgerier undervejs. Ruten kan startes fra Rønne, og du kan vælge at gå den i begge retninger.

Highlights: Bornholms klippelandskaber, sandstrande, små havne og fiskerlejer, samt lokale røgerier.

Røgeri Bornholm

Gudhjem, Bornholm

Praktiske tips til vandreture på Bornholm

Før du begiver dig ud på en vandretur på Bornholm, er det vigtigt at være godt forberedt. Her er nogle praktiske tips:

Sørg for godt fodtøj: Mange af ruterne på Bornholm går gennem kuperet og ujævnt terræn, så det er vigtigt at have gode vandrestøvler eller -sko, der støtter dine fødder og ankler. Hos Bjergkæden har vi et stort udvalg af vandresko.

Pak en dagtursrygsæk: Medbring vand, snacks og ekstra lag tøj, så du kan tilpasse dig vejret, som kan skifte hurtigt, især ved kysten. Se vores udvalg af rygsække og tasker.

Vejret: Bornholm er kendt som solskinsøen, men vejret kan variere hurtigt. Forbered dig med både regntøj og solcreme, afhængigt af årstiden.

Overnatning: Hvis du planlægger længere vandreture, som fx Højlyngsstien, kan du overnatte i shelters, på campingpladser eller i hyggelige B&B's langs ruten.

Bjergkæden – Vi har alt i udstyr til turen til Bornholm

Hos Bjergkæden kan vi hjælpe dig med alt det nødvendige udstyr til din vandretur på Bornholm. Uanset om du har brug for vandrestøvler, dagtursrygsække, vandrestave eller lette regnjakker, har vi det, du behøver for at få en behagelig tur i den bornholmske natur. Du kan nemt bestille online og få leveret direkte til din dør, eller du kan besøge vores butik i Køge for personlig vejledning.

Bornholm er et sandt paradis for vandrere, og med denne guide har du fået et indblik i nogle af øens bedste ruter. Uanset om du søger en udfordrende vandretur på klipperne ved Hammerknuden eller en rolig gåtur på stranden ved Dueodde, så er der noget for enhver smag. Planlæg din næste vandretur på solskinsøen – du vil ikke blive skuffet!

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag January February March April May June July August September October November December